Når grønnfôret bør høstes avhenger av hva slags fôr du trenger. Ønsker du god kvalitet med moderat fiberinnhold skal du høste tidlig. Ved å høste kornet når det skyter vil du få fôr som kvalitetsmessig er nært grassurfôr, høsta ved skyting. Om du utsetter høstinga, får du normalt større avling, men med gradvis lavere fordøyelighet og mindre protein. Ved å vente til deigmodningsstadiet, vil stivelse i kornet igjen øke energiverdien. Hvis du ikke sikter mot strukturfôr eller helgrøde bør korngrønnfôr høstes ved skyting om det skal brukes til mjølkeku/ungdyr.

Pass på gjenlegget

Tidlig grønnfôrslått gir bedre tid til etablering av gjenlegget, og er spesielt viktig om du har valgt dekkende havre eller seksradsbygg. Men gjenleggsplantene er små og lett å ødelegge, så det er svært viktig å ha gode høsteforhold, både med tanke på tråkkeskader og hjul-/lastpakking i toppsjiktet («vaskebrett») som du drar med deg inn i engperioden.

Bygg og havre – ulike utfordringer

Kvalitetsanalyser viser at havregrønnfôr taper fôrverdi noe raskere etter skyting enn bygg grønnfôr. Samtidig vil dette variere med arts- og sortsvalg og dyrkinga i form av andel strå og blad i den enkelte åker, samt eventuelt blandingspartnere som erter, fôrraps osv., og hvordan de har slått til i blandingen. Akkurat som engvekstene blir grønnfôret grovere og vanskeligere å komprimere i silo og presse når det blir eldre. Seinere utvikla og mindre tørrstoffrike blandingspartnere kan hjelpe på både kvalitet og ensilering. Havre beholder smakeligheten litt bedre enn bygg etter skyting. Bygg har snerp som blir mer markant etter hvert som planta modnes, og som dyra håndterer dårlig ved at de står og hoster. De fleste ulemper blir mindre når fôret blir fint snitta og handtert i høsteutstyr og fôrmikser, men særlig sau er flink til å sortere fôret.