I 2019 ble det etablert et pakkeforsøk i forbindelse med prosjektet Faste kjørespor i eng. Vi ønsker å se om pakking og slitasje av platene har en effekt på avlinga. Enga er sådd med vertens egen blanding som består av med timotei 50%, engsvingel 15%, raisvingel 20%, rødkløver 10 % og hvitkløver 5%. For å kunne ta fire slåtter er det blandet inn raisvingel og hvitkløver. Raisvingel har rask gjenvekst etter slått, mens hvitkløveren er god til å tette glipper i enga som kan oppstå i kjøresporene.

Feltet består av en 0-rute (ikke pakket), en rute der vi kjører hjul i hjul med en lett traktor, type Fendt 211 på fem tonn, og en rute der vi kjører hjul i hjul med en tyngre traktor, type Fendt 414 på sju og et halvt tonn. I 2019 ble pakkingen utført etter 1. slått, når det var tørre og gode kjøreforhold. Dette var for å vise hvor lite som skal til før en får utslag for pakking på avlinga.

Etter 1.slåtten i 2020 pakket vi rutene som skulle pakkes. I tillegg ble det pakket en gang til etter tredjeslått.

Detaljer om forsøket

I 2020 var det første høsteåret. Ut i fra avlingene er det tydelig forskjell mellom behandlingene. De upakka rutene har høyest avling gjennom alle tre slåttene. Det skiller 200 kg TS/daa mellom upakket og tungt pakket.

Vi ser at det er endring i plantebestanden. Rødkløverandelen har blitt redusert allerede i de pakkede rutene, særlig i rutene som er pakket med tung traktor. Hvitkløveren trives bedre i de pakka rutene og sørger for at overflata er tett når plantebestanden blir tynnere.

Maren vurderer jordstruktur

Tabellen viser avling i kg ts/daa høstet fra de ulike behandlingene.

1. slått

2.slått

3.slått

Totalavling

kg ts/daa

Rel % av gj.snitt

Ingen pakking

483

201

271

955

115 %

Lett traktor/pakking

415

160

229

806

97 %

Tung traktor/pakking

360

142

236

739

89 %

Høsten 2020 utførte vi infiltrasjonstester for å måle jordas evne til å innfiltrere vann. Behandlingen som innfiltrerte vann raskest var rutene som ikke hadde blitt pakket. Dette stemmer godt overens med kunnskapen vi har om pakket jord. Det som var litt mer overraskende var at det i rutene som var blitt pakket med lett og tung traktor, ikke var noen forskjell på infiltrasjonshastigheten. Den var like lav på begge behandlingene.

Teksten er skrevet av Anders Gjerlaug. Dette er felles forsøk for NLR Øst og NLR Viken.