Kjennetegn

Tunrapp er 5-30 cm høy og har trevlerot. Blada er flate eller litt ovale, og ofte med tverrgående rynker og båtforma spiss. Kort og stiv stengel med snaue og av og til brunaktige leddknuter. Slirehinna er 2-4 mm lang. Kan forveksles med andre rapparter.

Tunrapp eldre froplante
Tunrapp eldre frøplante

Planta produserer i snitt 450 frø per plante. Spiringa er god så lenge planta får lys og frø kan overleve i jord i ca 10 år. Formerer og sprer seg vanligvis med frø, men enkelte typer setter røtter fra leddknutene.

Tunrapp vokser ofte i tette tuer, men danner ikke sammenhengende matter da den vanligvis dør om vinteren. Tuer som er delt av plog eller skåler kan danne selvstendige planter.

I gjenleggsåret er det viktig å hindre oppspiring av ugrasfrø. Bruk av frøblandinger som etablerer seg raskt, og som har god dekkevne, vil gi tunrappen konkurranse. Bruk av dekkvekst er også et godt tiltak.

Vekstvilkår

Vokser godt på alle jordtyper. Er kalt ei indikatorplante på pakka jord og trives bedre enn annet gras i for eksempel hjulspor. Tunrapp har så grunt rotsystem at den får luft selv om jorda er pakka.
Det vanligste er at tunrapp er vinterettårig, men det finnes økotyper som er flerårige eller sommerettårige. Tunrappen blomstrer hele året når det ikke er frost.


Mekaniske tiltak

Pussing av gjenlegget er ofte et godt mekanisk tiltak for å hindre oppspiring av ugrasfrø. Dette anbefales ikke på tunrapp da dette kun stimulerer planta til produksjon av flere sideskudd. Forsøk og praksis har vist at tunrappinnslaget i enga går ned ved å breiså eller krysså graset, så grunt, utsette pussing og første slått av gjenlegget og unngå beiting langt utover høsten i engåra.

  • En dyp og god pløgsle reduserer ugraspresset
  • Bruk dekkvekst og ei frøblanding som etablerer seg raskt og med god dekkevne
  • Sørg for optimal pH i jorda
  • Unngå jordpakking slik at kulturplantene trives og har større sjanse til å utkonkurrere tunrappen
  • Økt såmengde vil gi tettere bestand og dårlig vekstvilkår for ugraset
  • Grunn såing gir raskere oppspiring og større sjanse for utkonkurrering

Kjemiske tiltak

Det er få midler med god effekt på tunrapp i eng. Ugrasmidler av typen sulfonylurea har tilfredsstillende effekt, men ofte under 50 %. Forebyggende tiltak som gir god etablering av gjenlegget, som nevnt over, er derfor beste verktøy mot tunrapp.



Kilde:
NIBIO Plantevernleksikonet
Korsmos ugrasplansjer
Faktaart Tunrapp ØKO, NLR Vest

Tunrapp akset