Denne vinteren har vi hatt mye veksling mellom frost og tining. Kombinasjon med regn etter opptining fører til mye avrenning på høstpløyde eller høstkornsådde arealer. Problemene er størst på tyngre jord med mere leirpartikler, men forøk viser også at det kan være stor avrenning på mer sandholdig jord. Førsøk utført av Nibio «jordarbeidingseffekter ved lav erosjonsrisiko» på ganske flat nydrenert jord på Bjørkelangen, viser at tapet av jord var på 200 kg pr daa på høstpløyd areal og 70 kg på vårpløyd. I hellende terreng vil vi få veldig mye høyere jordtap enn dette under ugunstige forhold.

Tiltak

Medisinen for å hindre mest mulig avrenning i kornproduksjonen er at åkeren overvintrer i stubb, gjerne med at det i tillegg sås inn fangvekster. I høstkornarealer fungerer selvfølgelig ikke dette, men andre tiltak som grasdekte vannveier eller grassoner på tvers av fallet kan forebygge en del. Når matjorda først er kommet på avveie, kan den også fanges opp før den drar ned i vassdragene. Det er en rekke med tiltak som i mere eller mindre grad fungerer til disse formålene.

Tiltak som hindrer at jorda forsvinner vekk fra jordet

  • Åker i stubb
  • Fangvekster
  • Grasdekte vannveger
  • Drenering
  • Unngå jordpakking
  • Avskjæringsgrøfter oppstrøms jordet og eller fordrøyningsdammer

Tiltak for å hente opp matjorda etter at den har forsvunnet fra jordet

  • Jordvoller og annen oppbygning og terrengendring
  • Kumdam
  • Fangdam
Type damStedNedbørsfelt /
Jordbruksareal i feltet (dekar)
JordartP-AlSedimentdybde (cm)Sedimentmengde (m3)Kostnad for uttak av sediment
Dam 1SedimentasjonskammerHagerud
590/270
Silt
8
97
48
11.500 kr
VegetasjonsfilterHagerud
10
10
16
Dam 2SedimentasjonskammerKroken
400/320
Lettleire
16
72
285
61.140kr

VegetasjonsfilterKroken
16
26
66

Dam 3SedimentasjonskammerMoen
2200/560
Lettleire
9
9
495
157.275 kr
VegetasjonsfilterMoen
10
10
191

Dam 4SedimentasjonskammerTorestuen
5030/660
Sandig silt
6
6
483
93.321 kr


Pris

Det er i regi av NLR Øst blitt gjort en undersøkelse av fangdammer, hvor en forsøker å synliggjøre hvor stort behovet for vedlikehold er i de forskjellige lokalitetene, og hvor mye dette v edlikeholdet koster. Men det er også undersøkt næringsinnhold i sedimentprøvene og det er sett på virkningsgraden på opptaket. Det er ikke utarbeidet jordressurskart i kommunen, slik at erosjonsrisiko og jordtype i nedbørsfeltene er basert på NLR Øst sine erfaringer og intervju. Dammene er i Korsåsbekken og Leirbekken som begge befinner seg sør i Eidskog kommune. En fangdam består av en sedimentasjonskammer som skal fange opp jordmassene og et vegetasjonsfilter som tar opp næringen i vannet, i hovedsak fosfor.

Metode

Det er tatt ut ca 10 stikk i hver av dam-kammerene med jordbor. En må være klar over feilkildene ved metoden som er brukt for å måle sedimentmengder. Øverst i sedimentene er jorda løsere, mens en gjerne finner tettere masser lenger ned. Det er også store forskjeller i tetthet mellom prøvepunktene i dammen. En vanlig tommestokkmåling av sedimentene kan dermed gi feilkilde. Det
er forsøkt tatt høyde for disse feilkildene ved ett skjønn under oppmålingen av sedimentene. Transportkostnadene er vurdert utfra tilgjengelighet langs dammen og transportlegde. Verdien av matjorda er ikke medtatt i regnestykket.