Denne artikkelen har tidligere vært publisert i Grønt i Fokus nr. 4 2022.

Nydyrking kan defineres som fulldyrking og overflatedyrking av udyrket mark, eller gjenoppdyrking av jordbruksareal som har vært unyttet i over 30 år.

Nydyrkingstiltak kan ikke settes i gang før en plan for nydyrking er godkjent av kommunen. Bruk skjema Søknad om godkjenning av plan for nydyrking, Skjema M-160B fastsatt av Landbruksdirektoratet den 2.6.2020 når du skal søke om nydyrking. Grunneier, jordskifteretten på vegne av den som har bedt om jordskifte, eller leietager med fullmakt fra grunneier kan søke om godkjenning av plan for nydyrking. Godkjenningen faller bort dersom nydyrking ikke er iverksatt innen 3 år etter at tillatelsen er gitt. Kommunen kan sette vilkår ved godkjenning av plan for nydyrking, jf. Forskrift om nydyrking

  • Før du søker om å nydyrke anbefaler vi å kontakte kommunal saksbehandler for en samtale om dine nydyrkingsplaner. For alle nydyrkingstiltak skal søker vurdere om nydyrkingstiltaket må konsekvensutredes. Vanligvis utløser nydyrkingstiltak på mer enn 50 daa krav om konsekvensutredning. Søker må selv sørge for, og dekke, kostnadene ved en konsekvensutredning. Konsekvensutredningen må følge anerkjent metodikk og utføres av personer med relevant faglig kompetanse.

Noen retningslinjer for nydyrking:

  • Nydyrkingsarealet kan ikke ligge i kantsonen mot vassdrag. Da må det settes igjen en vegetasjonssone mot vassdraget.
  • Ved nydyrkingen skal det legges vekt på å sikre driftsmessige gode løsninger.
  • Nydyrking av myr er ikke tillatt. Etter Forskrift om nydyrking av myr § 5 A annet ledd kan kommunen i særlige tilfeller gi dispensasjon til nydyrking av myr.

Dette bør du forberede:

Til søknaden skal du blant annet legge ved vedleggene: kart over dyrkingsområdet, dreneringsplan, konsekvensutredning, kostnadsoverslag mm.

Dersom du skal nydyrke og trenger konsekvensutredning, så kan vi i NLR hjelpe deg med det. NLR har også medarbeidere som utarbeider dreneringsplaner.

Det er viktig å være oppmerksom på at utarbeidelse av en konsekvensutredning ikke alltid gir mulighet til igangsetting av nydyrking. Selv om det ikke er registrert fredete kulturminner på tiltaksområdet, så kan Statsforvalteren stille krav om arkeologisk registrering hvis nærområdet omkring omsøkt område ansees som funnrikt. Ifølge Kulturminneloven § 10 vil utgifter til en arkeologisk registrering bli belastet tiltakshaver. Dette gjelder større private nydyrkingstiltak – over 15 daa fordelt over 5 år. Det kan også være andre forhold som gjør at en ikke får tillatelse til nydyrking.