Sopp

Foreløpig er det lite sopp å se rundt omkring i kornåkrene i Trøndelag, og med videre utsikter til tørt og varmt vær vil det nok forbli et lavt smittepress på soppsjukdommer en stund til. Risikoen for soppangrep er modellert til moderat/lav. Det er også en del tynne og luftige åkre, noe som også reduserer risikoen for soppangrep. Regnet som kom for en uke tilbake ser ikke ut til å ha endret situasjonen. For de fleste vil det likevel være aktuelt med en soppsprøyting. Det er sjelden en soppsprøyting gir så liten avlingsøkning at den ikke betaler seg, men er avlingspotensialet under 250 kg. per dekar er det nok ikke lønnsomt. På skifter hvor det ser ut til å bli svært lave avlinger dreier seg heller om å begrense innsatsfaktorer.

En del steder vil det kunne komme 2. generasjon, og som kan bli en betydelig del av avlingen. Her kan man vurdere å ta en soppsprøyting med lav dose på et tidlig stadium, for så å ta en runde med litt større dose når 2. generasjon har kommet lenger i utviklingen. Skal man ha med vekstregulering ved soppsprøyting, må det sprøytes seinest når snerp er synlig. Er ikke dette aktuelt, kan soppsprøytinga drøyes noe, særlig med utsikter til tørt og pent vær. Effekten av soppmidlene vil da vare lenger ut i sesongen, men husk behandlingsfristen, som er 5 uker på de fleste soppmidlene. Normalt vil det gå 6-7 uker fra skyting til kornet er treskemodent. Ved tørke eller annet stress kan det fremskyndes.

Når vi er så langt ut i sesongen, er det nok spragleflekk det er størst sannsynlighet for å få angrep av. Aviator Xpro og Siltra Xpro er gode midler mot spragleflekk. Proline har bra effekt, mens Delaro har litt svakere virkning. Disse er også gode mot de fleste andre soppsjukdommer. Dosering bør vurderes ut fra kornsort og sprøytetidspunkt. Seine sorter bør få høyere dose, da de trenger beskyttelse over et lengre tidsrom. Utsettes sprøytinga kan dosen reduseres noe. Redusert dose = Redusert beskyttelsestid. Basert på risikovurderinga for angrep av spragleflekk, viser tidligere forsøk at halv dose vil være tilstrekkelig i de fleste tilfeller. tillegg til å unngå angrep av sopp, vil en soppsprøyting også bidra til å opprettholde god stråkvalitet og forhindre legde.

Dosevalg

Halv dose av de aktuelle midler er:

Bygg Vårkveite

Siltra Xpro 40 ml 50 ml

Aviator Xpro 40 ml 50 ml

Proline 40 ml 50 ml

Delaro 40 ml 50 ml

Vekstregulering

Normalt bør de fleste 6-radssortene vekstreguleres, særlig ved intensiv gjødsling. Forutsettinga er at åkeren er i god vekst med god vannforsyning. Det er jevnt over mindre aktuelt i år, og ei soppsprøyting vil være nok til å styrke strået tilstrekkelig de fleste steder.

Er åkeren veldig frodig kan vekstregulering vurderes. Det vil da være Cerone som er mest aktuell på dette tidspunktet. Den kan brukes fra begynnende flaggbladutvikling og til snerpet begynner å bli synlig. Cerone har god effekt på både stråknekk og legde. Ved sein sprøyting bør dosen reduseres. Sprøyting med Cerone bør unngås i sterk sol og temperaturer over 24 grader.

Cerone må brukes under utvikling av flaggbladet for å få god effekt på strålengde og risiko for tidlig legde. Aks og stråknekk blir best motvirka når Cerone blir bruka like før første snerp er synlig.

Reduser aktuell dose med ca. 25 % i kombinasjon med sopp eller insektmiddel. Gjelder både i bygg og kveite.

I havre er vekstregulering i seineste laget mange steder. For sein sprøyting i havre, særlig i kombinasjon med tørke, kan gi avlingsreduksjon.

Generelt bør vekstregulering unngås dersom åkeren er preget av tørke eller stresset av andre årsaker.

Insekt

Varmt og tørt vær har gitt en anstrengt insektsituasjon i de fleste kulturer, og angrepene er stort sett langt over sprøyteterskel. Insektmidlene har i år vært svært etterspurte, og lagrene begynner å tømmes. Det kan være vanskelig å få tak i insektmidler, og midlene som er igjen er ikke selektive, og dreper også marihønene og andre nyttedyr. Man må derfor vurdere om en sprøyting er nødvendig før disse brukes. Videre bør man ta hensyn til bl. a bier og unngå sprøyting på dagtid, selv om kulturen ikke har åpen blomstring. Honningdugg fra bladlusa kan også tiltrekke seg bier. Ha gjerne en dialog med birøktere dersom det står kuber i nærområdet.

Tidligere i sesongen var det store angrep av bladminerflue, nå er det havrebladlusa som har tatt over, men også den er på vei ut. Det er funnet kornbladlus og trips, og det er sannsynlig at vi får tilsvarende angrep av disse framover. Sprøyteterskel for havrebladlus er 10 -15 lus per plante. For kornbladlus er terskelen 5 per strå. Tilsvarende skadeterskel i Sverige er ved skyting: bladlus på 45 % av strå eller 2 bladlus pr strå, da er kornprisen 2,50 pr kg.