Når vinteren slipper taket og varmen sliger begynner høstkornplantene så smått den nye veksten, med mindre barfrosten har tatt dem. Dårlige innvintringsforhold med mye regn i fjor høst har ikke gitt oss de robuste plantene vi håper på når frøene puttes i bakken.

Ved kalde og tørre forhold som i år går det sakte og allerede svake planter vil ikke klare seg. Vurderingene er vanskelige, men fordelen i år er at vi ser elendigheta såpass tidlig at vi har muligheter til å så om.

Vurderingene

Først og fremst må planta ha hatt mulighet til å starte veksten, så husk at mange steder er det fortsatt for tidlig å ta den endelige avgjørelsen.

Er det liv i planta? Se etter saftspente hvite røtter og grønt vekstpunkt.

Setter planta nye hvite røtter?

Er det liv i buskingsskudda? I noen tilfeller ser vi at planta har kastet buskingsskudda sine, og da er det tvilsomt om planta greier å sette nye.

Er det noe oppfrost? Dårlig jordkontakt og svake planter er en dårlig kombinasjon.

Er det felter som har gått helt ut? Små felt eller striper kan såes i med for eksempel bygg, men sjakkbrett kan bli vanskelig å håndtere og bare flekker skaper ugrasproblemer.

Jordarbeidingen

Harving er enkelt og lite arbeidskrevende og vi har god erfaring med dette fra tidligere. Det er viktig å bevare jordstrukturen så vent til det er lagelig.

Om du bør sprøyte eller ikke avhenger av hvor mye av høstkornplantene det er liv i og hvor mye ugras som finnes. Vær på vakt mot balderbrå og tunrapp. De omplanter seg lett og blir gjerne store innen ugrassprøyting. Valg av vårkornart har også en del å si. Skal du så vårhvete er det mindre aktuelt å sprøyte.

Velger du å ta fram plogen er det ikke aktuelt å sprøyte.

Skal du sprøyte er det ca. 200 ml/daa glyfosat som gjelder.