Pløyefri kunnskapsreise

23.01.2019 (Oppdatert: 23.01.2019) Else Villadsen

Velkomsten til Groundswell No- Till Show and Conference er et kors med påskriften Rest In Peace foran en 6- skjærs delvis begravd vendeplog. Det er dermed klargjort at dette er et pløyefritt arrangement.

Interessert i jorliv, pløyefrie metoder og maskiner? Da kan Groundswell være noe for deg.

Det er ikke sånn at det ikke finnes mye kompetanse på jord, jordhelse og jordforbedringstiltak i Norge. Tvert imot er det mange dyktige fagpersoner i Norsk Landbruksrådgivning blant annet. Noen ganger ønsker man likevel inspirasjon fra tankene til noen som har helt andre dyrkningsforhold og utfordringer. Er det for eksempel bare klima som gjør at de får til direktesåing i frodige fangvekster eller finnes det teknikker og kunnskap der vi kan putte i kofferten og ta med hjem igjen. Maren Holthe og undertegnede dro derfor til det vi opplevde som en jordfestival på Lannock Manor Farm i Hertfordshire, England.

Mangfoldig program

Groundswell er en uavhengig messe og konferanse av bønder for bønder med fokus på hvordan en kan inkludere jordhelsetiltak, redusere innsatsen og forbedre resultatene i jordbruket. Hovedsakelig ved hjelp av pløyefrie metoder. Derav den begravde plogen ved inngangen.

Messa er en god blanding av maskiner, fagforedrag, stander og demonstrasjoner. Litt som Borgeby i Svergie om du har vært der, bare mye mindre. Hele arrangementet er lagt på gården til John Cherry, og låvene var tømt for å fungere som foredragshaller med fulle program begge dager.  Plenene utenfor låvebygningene var fylt med småtelt hvor for eksempel rådgivningsorganisasjoner, forhandlere og matboder holdt til. For ikke å glemme barteltet med det passende navnet Earthworm Arms hvor man den ene kvelden også kunne delta på argentinsk grill. Storfeflokken som ellers pleier å oppholde seg på messeområdet var flyttet til beiter rett i nærheten hvor det også ble holdt demonstrasjoner i beitemetoder. Maskinutstillingen var også plassert på et jorde tett inntil hvor det i midten var laget en foredragshall i et halmhus samt gravd et stort hull for jordundersøkelser. Et mangfold av muligheter, og for en plante/jordinteressert med sånn passe maskininteresse holdt det akkurat med to dager for å få med seg det meste av programmet.

 

Maskiner

I underkant av tjue maskinleverandører stilte ut og demonstrerte sine direktesåmaskiner eller annet utstyr for etablering i mye plantemasse. I motsetning til når en besøker andre maskinmesser hvor en gjerne møter selgere fra ulike importører kunne en her slå av en prat med han som har utviklet maskinen, eller barnebarnet som skal overta familiebedriften. Utstyret ble demonstrert side om side i en kraftig fangvekstblanding med hovedsakelig ferdig blomstret oljereddik. Underveis eller i etterkant var det mulig for de som ønsket å se nærmere på hvilken jobb maskinen hadde gjort. Noe veldig mange gjorde.

Det ble også i løpet av de to dagene messen foregikk arrangert flere paneldebatter med diskusjoner mellom de ulike maskinleverandørene. Der fikk de nok en mulighet til å presentere utstyret sitt eller forklare sitt konsept. Til slutt kunne publikum stille spørsmål. Hvilken sålabb egner seg best til direktesåing? Er det smale tinder eller skåler? En evig debatt mellom leverandørene, og alle kunne selvfølgelig fremheve gode egenskaper med sine respektive maskiner, men de kom likevel fram til at hvert til sitt bruk. Du vil alltid oppleve situasjoner hvor det ene eller det andre fungerer best- kjøp derfor en av hver ble de til slutt enige om.

 

Tørt i England også

Når messen pågikk i slutten av juni var det som i Norge rekordtemperaturer, og ikke minst tørt! Det satt jo sitt preg på enkelte av maskindemonstrasjonene hvor utstyret ikke var beregnet for å skjære gjennom den betongharde jorda. Det påvirket også undersøkelsene i "soil-pit". En stor grop i bakken gravd ut med gravemaskin hvor det ble holdt små diskusjons-sesjoner med nærmere undersøkelser av jordlagene. Marken hadde i vente på fuktigere forhold lagt seg i dvale, og vurderingen av jordstrukturen ble vanskeligere når den sandholdige jorda var helt hard. Likevel en ypperlig møteplass for alle med nærgående interesse for jord.

 

Noe for deg?

Fra ni om morgenen til fem om ettermiddagen var det fulle program i alle de seks foredragshallene i tillegg til foredrag og diskusjonsgrupper rundt om på messeområdet. Flere av foredragene gikk begge dagene, men en måtte likevel planlegge litt for å få med seg det en hadde spesielt interesse for. Foredragsholderne var en blanding av forskere, rådgivere, bønder og andre. Arrangørene var flinke til å holde tidene til programmet slik at en hadde tid til å flytte seg mellom bygningene for å delta på ulike foredrag.

Liker du maskiner best, vil du kanskje synes messa er litt liten og at det holder med en dag. Om det er fagforedragene som trekker mest vil en ha glede av å delta begge dager, på samme måte som om en liker en blanding med litt av alt.

Samtidig er det greit å være klar over at beliggenheten til messa gjør deg avhengig av enten sykkel eller taxi om du ikke velger og telte på campen. Nettsidene til arrangementet har linker til og forslag på hoteller eller bed and breakfast i nærheten en kan bo på, men de fleste er et lite stykke unna.  

 

Groundswell No-till show and conference vil bli arrangert i 2019 også. Sjekk ut nettsiden her om du tror det er noe for deg.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.