Denne sesongen vil landbruket ha flere nye ansatte som skal arbeide med produksjon av mat. På grunn av restriksjoner er tilgangen på utenlandsk arbeidskraft begrenset. Flere nordmenn har meldt seg og vil gjøre en innsats i verdens viktigste yrke. Mange av disse er lite kjent landbruk og NLR har derfor utviklet to kurs for å hjelpe bonden til å opprettholde kvalitetssikringen i matproduksjonen og samtidig ta vare på de ansattes helse og sikkerhet.
Disse to kursene kan holdes samlet eller hver for seg og foregår på norsk via Teams. Teams er tilgjengelig for alle som har internettilgang og krever ingen forkunnskaper om data eller noen spesielle programmer. Deltakere får kursbevis.
For at bonden skal få levert kvalitetsvarer og holde fokus på smittevern må arbeidstaker være kjent med følgende:
• Matsikkerhet og hygiene
• Krav og innhold i opplæringen
• Arbeidsgivers- og arbeidstakers plikter
• Hygienetiltak og smittevern
• Sykdom
• Forslag til rutiner
• Førstehjelp og beredskap
Varighet ca. 1 time
En del av de nye arbeiderne er ukjente med risikobildet på en gård og vil ha nytte av opplæring i følgende:
• Regelverk
• Arbeidsrutiner og dokumentert opplæring
• Farer
• Risikovurderinger
• Verneutstyr
• Rettigheter og plikter
• Beredskap
Varighet ca. 2 timer
For best utbytte og opplæring av den nyansatte anbefales en kombinasjon av disse kursene med en varighet på 3 timer.
Anlaug Wennevold
Østfold og Follo
anlaug.wennevold@nlr.no mobil 97 11 64 96
Randi Finstad Sand
Østfold og Follo
randi.finstad.sand@nlr.no mobil 90 91 42 15
Kari-Anne S. Aanerud
Romerike og Glåmdalsregionen
kari-anne.aanerud@nlr.no mobil 90 20 74 64
Signe Melstrøm Mellem
Romerike og Glåmdalsregionen
signe.mellem@nlr.no tlf: 48 02 73 53