Våronna i gang i Østfold

13.04.2018 (Oppdatert: 19.11.2018) Hilde Marie Saastad

Mens snøen fortsatt ligger flere steder i NLR Øst sitt område, er våronna nå så smått i gang i Rygge og Råde.

Den første gulrota er sådd og lagt under plast i Rygge og Råde i Østfold. FOTO: Tor Anton Guren

Den 3. april ble den første gulrota sådd på veldig tidlig jord helt ute ved kysten i Larkollen. Fredag denne uken blir det sådd mer gulrot i Rygge. I tillegg er det planlagt å plante tidlig kål, som skal ligge under plast, på fredag.  

 

Sen vår

Etter flere år med forholdsvis tidlig vår, der gulrota ble sådd i første halvdel av mars, er våren 2018 sen. For de som har planlagt tidlig utplanting av kålvekster og selleri kan det være utfordringer med planter som blir for store og må holdes igjen før jorda er lagelig for utplanting. For de som har denne utfordringen: ta kontakt med lokal rådgiver for tips til å holde plantene tilbake. 

Selv om det "klør i fingrene" etter å komme utpå, så pass på at jorda er lagelig før våronna begynner. Det kan bli store og dype pakkskader dersom man begynner for tidlig. 

 

Sjekk pH 

Nå som våronna starter er det viktig å klargjøre arealene for en optimal produksjon. Det er da spesielt viktig å ha kontroll på pH i jorda. Vi ser hvert år vekstproblemer i grønnsaker på grunn av lav pH. Spesielt om man er inne på leiejord anbefales det alltid å ta en ekstra prøve om det ikke foreligger oppdaterte jordprøver. Husk at pH viser et snitt på det området jordprøven dekker. Om pH er i laveste sjikt kan det derfor være områder med for lav pH enkelte plasser. 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.