
Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet er høyt og er dermed et tegn på god smak. Men kan det også bety bedre lagerkvalitet?
Brix måler sukker- og mineralinnholdet i en frukt eller grønnsak og i enkelte kulturer skal også høy brix gi god lagring. Vi kan dermed si at brix er en sortsegenskap.
Vi høstet inn 20 gresskar av sorten Racer ved to forskjellige høstetidspunkter og gjorde målinger både ved høsting og tre ganger fra lager. Det ble også høstet fire gresskar av sorten Flynn, som ble målt ved høsting og etter lengst lagring.
I og med at vi må skjære i gresskaret for å måle brix, kan vi ikke måle på samme gresskar flere ganger, men alle gresskarene er fra samme felt.
Halloweengresskarene er ikke foredlet for smak, og har i utgangspunktet lav brix. Vi klarte ikke å se noen sammenheng på brix og lagerkvalitet på bakgrunn av denne testen. Vi så at gresskar med råteflekker hadde noe høyere brix. Veldig tørre gresskar hadde også høy brix og det var vanskelig å få ut væske av det. Mulig de tørrere gresskarene også vil lagre bedre, men det er vanskelig å bevise i denne testen.
Det var synkende brix etter hvor lenge gresskarene var lagra. Antakeligvis fordi sukker gjøres om til stivelse ved lagring og nivået blir stabilisert etter en viss tid.
Det kunne vært interessant å se videre på om ulike typer gjødsling vil påvirke brix og lagring.
Detaljene i dette forsøket finner du i denne presentasjonen: Brixmålinger i gresskar 2020