Brix ved ulike høstetidspunkter

16.02.2021 (Oppdatert: 16.02.2021) Hilde Marie Saastad

Høy brix betyr at sukker- og mineralinnholdet er høyt og er dermed et tegn på god smak. Men kan det også bety bedre lagerkvalitet?

Vi måler brix ved forskjellige høstetidspunkter. Foto: Hilde Marie Saastad

Brix måler sukker- og mineralinnholdet i en frukt eller grønnsak og i enkelte kulturer skal også høy brix gi god lagring. Vi kan dermed si at brix er en sortsegenskap.

Brix og lagerkvalitet

Vi høstet inn 20 gresskar av sorten Racer ved to forskjellige høstetidspunkter og gjorde målinger både ved høsting og tre ganger fra lager. Det ble også høstet fire gresskar av sorten Flynn, som ble målt ved høsting og etter lengst lagring.

I og med at vi må skjære i gresskaret for å måle brix, kan vi ikke måle på samme gresskar flere ganger, men alle gresskarene er fra samme felt.

Ikke foredlet på smak

Halloweengresskarene er ikke foredlet for smak, og har i utgangspunktet lav brix. Vi klarte ikke å se noen sammenheng på brix og lagerkvalitet på bakgrunn av denne testen. Vi så at gresskar med råteflekker hadde noe høyere brix. Veldig tørre gresskar hadde også høy brix og det var vanskelig å få ut væske av det. Mulig de tørrere gresskarene også vil lagre bedre, men det er vanskelig å bevise i denne testen.

Det var synkende brix etter hvor lenge gresskarene var lagra. Antakeligvis fordi sukker gjøres om til stivelse ved lagring og nivået blir stabilisert etter en viss tid.

Det kunne vært interessant å se videre på om ulike typer gjødsling vil påvirke brix og lagring.

 

Detaljene i dette forsøket finner du i denne presentasjonen: Brixmålinger i gresskar 2020

 

Tilskudd til målinger

Lagring av gresskar kan være utfordrende og vi fikk i innvilget penger fra NLR til å se på om sukkerinnholdet i gresskarene kunne gi en pekepinn på lagerkvaliteten.

 

Vi klarte ikke å se denne sammenhengen i forsøket som ble gjort i 2020. Dette forsøket var en del at et gresskarprosjekt i samarbeid med NLR Viken og NLR Trøndelag.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.