Med ujevne mellomrom kommer det noen små saker om klima i nyhetsbrevene, disse har vi valgt å kalle Klimadrypp, og vi vil etter hvert samle alle Klimadryppene på denne siden. Temaene er alle knyttet til jordbrukets klimautslipp, og tiltak for å redusere disse, men mange av temaene er vanlige plantefaglige temaer. Dette er fordi gode klimatiltak først og fremst er god agronomi, så et godt klimamål er å optimalisere sin egen drift.
Etter to års opphold på grunn av pandemi var det i år endelig mulig å reise til Groundswell i England. Messen, som har blitt dobbelt så stor siden sist vi besøkte den, kan best beskrives som en jordhelsefestival. Her har både fagforedrag, utstillinger og maskindemonstrasjonene fokus på godt vekstskifte, minimal jordbearbeiding og fangvekster. I år var også beitesystemer og bruk av husdyr i kornproduksjonen en større del av programmet. Messen er rett og slett noe du ikke vil gå glipp av om du er over snittet interessert i jord og jordhelse.
Onsdag 6. april arrangerte NLR Øst et webinar med innføring i gjødslingsprinsipper i markedshagedyrking og annen allsidig økologisk grønnsaksdyrking. Plansjer fra presentasjonene finner du her.
Vi har revidert tabeller med oversikt over aktuelle kalktyper, og liste over leverandører. Prisene bør sees på som cirka-priser. For øvrig er god spredning, og å få kalket til rett tid, viktigere enn noen kroner fra eller til i pris.
Potet er en miljø- og klimavennlig vekst, men også for denne produksjonen er det mulig å gjøre forbedringer. Nå er klimakalkulatoren klar til bruk for poteter.
Mentorordninga i landbruket innebærer at du som ny bonde gjør en avtale med en erfaren gårdbruker om å være diskusjonspartner i drifta gjennom ett år. Tilbudet er gratis for ny bonde, og mentor får godtgjøring for arbeidet.