Jordprøver

(Oppdatert: 01.10.2020)

Oppdaterte jordprøver er obligatorisk for alle som søker produksjonstilskudd og i følge forskriften skal det tas nye jordprøver hvert 4.-8. år.

Vi har det du trenger

Vi har det du trenger for uttak av jordprøver: bor, prøveesker, samleesker og bestillingsskjema. Kart finner du enklest på Internett, for eksempel gårdskart fra NIBIO. Nummerér prøvene og merk av på et kart hvor de er tatt.

Vi sender prøvene for deg

Lever prøvene og bestillingsskjema til ditt nærmeste kontor, så sender vi dem til Eurofins for analyse. Du kan lese mer om uttak av jordprøver i vår veileder for jordprøvetaking. Vi kan også komme og ta ut jordprøver for deg. Ta kontakt med ditt lokale kontor for bestilling.

Kartfest prøvene med mobilen

Ønsker du å kartfeste dine jordprøver digitalt er Skifteplan mobil en god løsning. Da er jordprøvene allerede logget når vi mottar prøveresultatene dine og vi kan raskt og enkelt utarbeide en god gjødslingplan på bakrunn av jordanalysene.  

Kalkingsfiler

Kalkingsfiler og kart basert på koordinatfestede jordprøver tilbys for tiden kun på Romerike. Ønsker du å bestille koordinatfestede jordprøver, se menyen til høyre. Se prisliste for medlemstjenester.


 

 

Hvor mange prøver?

Når vi tar koordinatfestede jordprøver for å lage kalkingskart tar vi som regel en prøve for hvert 8. dekar, mens ved manuelle jordprøver anbefaler vi en prøve for hvert 20. dekar.

Dette må selvsagt vurderes i hvert enkelt tilfelle og er jordvariasjonene store, anbefaler vi tettere prøveuttak. Det viktigste er at prøven er representativ. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.